Thursday, April 16, 2009

The Angkut Story

*take a break*

Tiba-tiba rasa boring pulak belajar 'Obgyn' – seperti mana yang disebut oleh orang America as 'O-Bee-Gee-Why-N', ntah kenapa dorg kena sebut panjang2, tapi orang Malaysia plak panggil 'Sakit puan', agak kelakar la sebenarnya, tapi orang Indon panggil 'Obgyn' dengan huruf 'B' ber-Qalqolah dan 'N' berdengung. Tapi orang Indon yang tak berapa educated tu pegi beranak dkt bidan jeRrr...

Since pindah belakang hospital ni, nak pegi campus tu menjadi satu masalah plak sebab kena naik angkut. Actually, angkut tu bukan lah masalah sangat sebab angkut bersepah dkt sini, kita tak payah tunggu angkut, tapi angkut yang tunggu kita. Walaupun keadaan angkut tu memang lah teramat pathetic, tapi tak kesah pon. Dulu-dulu masa pergi holiday dekat Jakarta and ternampak angkut, mesti tercakap dalam hati

"ish ish… kesiannya mereka kena naik angkut yg kecik dan buruk dan berhimpit2 mcm tin sardine. I wonder if I would ever get into one of that"

Sekarang rasakan! Naik angkut, seat yg rendah dan kecik rasa mcm tercangkung je. Berhimpit-himpit dengan ibu-ibu dan bapak-bapak yang mungkin menderitai penyakit TB, atau mempunyai Pediculus humanus a.k.a kutu kepala, atau mungkin mereka HIV positive? Lepra? Banyak kemungkinan ada diantara penumpang angkut menderitai penyakit-penyakit berjangkit yang memungkinkan anda terjangkit! Taraa~ Takut tak??! Angkut takde kapasiti maksimum, tapi setakat ni yang pegang rekod satu angkut 16 passengers dan kesemua 16 passengers tu dari batch 2005 lepas habis makan Pizza Hut. Tapi relax je angkut tu jalan, tak semput pun. Tayar dia pon mantap je. Yang penting, supir angkut tu happy dapat banyak duit! Ya, itu yang penting buat semua supir angkut seputar Indonesia! Money money money~

Duit angkut


Talking about money, exam is however not only a burden to the brain and other internal organs, it also cause a prompt tear to the purse! Haa, ni lah salah satu problem time exam – money crisis. Zaman doloe-doloe first time datang sini, harga angkut Rp1300, than naik Rp2000, pastu naik lagi sampai Rp2500. Sekarang, harga minyak dah turun, dia pun turunkan harga angkut jadi Rp2300. Ceh, turun 200 rupiah je?
Peetuihh~ 200rp tu atau sama dengan RM0.06! Alahai, 6 sen jeRRR? Kalau check bawah sofa mungkin boleh dapat 20 kali ganda lebih banyak dari 6 sen.

TAPI…

Bila berada di negara ni, 200rp rasa macam 200 pound sterling. Eh, takde la, tipu je. Tapi 200rp tu ada la rasa macam 20 sen. Jadi, walaupun harga angkut dah turun 6 sen, eh 'mcm 20sen', kita akan tetap rasa rugi besar kalau bayar Rp2500 instead of Rp2300. Sebab supir angkut tu takkan nak bagi balance 200rp tu! Rugi rugi… kalau sekali rugi 200rp, 2 kali naik rugi 400rp, 10 kali naik rugi Rp2000! (Exam selama 2 minggu)

So, untuk mengelakkan 'kerugian besar', I pun dah menyiapkan syilling2 yang banyak sejak sebulan sebelum exam. Kadang-kadang sanggup tukar duit kecik dengan kawan-kawan Indon yang kaya (sebab dorg kan kaya, mane la pandang duit kecik…). Selain itu, suatu purse khas telah disediakan especially untuk letak duit bayar tambang angkut, I pun gulung-gulung la duit Rp1000 x 2 keping. Jadi nanti senang, tak payah kelam-kabut dalam angkut tu cari duit, boleh duduk relax and enjoy the ride~ (enjoyyyy la sangat…)

Satu lagi cara untuk tidak membazir duit banyak sangat, lepas exam I akan menghabiskan masa sepuas-puasnya dekat campus. Seperti makan tengah hari dan menunggu dosen-dosen (lecturers) untuk consult thesis. Tapi sebenarnya tak elok buang masa banyak-banyak, sebab besoknya ada exam lagi. Pendek kata, Rp4600 (tambang pergi balik) dah digunakan sebaik mungkin. Sebab kalau tak, lain kali nak consult thesis kena pergi campus lagi… dan bayar lagi… pokai la camni!!!

Hmm!!~ Cape deh~

5 comments:

rizz said...

bkepuk dwet tuh hahhhaa

Corey said...

wahh chomelnya duit bergulung2 :)/
yeah i pun takleh bayangkan disituasi mcm tu. I cepat lemas and sweaty klu berada dikondisi yg sempit,hangat,rimas mcm tu. rasa nak mandi blk.

beli mobil sendiri di sana murah ngak?

Bil said...

mobil murah dunk.. cuma nyetir di kondisi jalan di sini itu.. gimana gitu.. waduh! kayak main di videogames aja!
pokoknya kalo udah bisa nyetir di indonesia, pasti km bs nyetir di mana juga di serata dunia!!

♥ Queen S ♥ said...

ok.i laugh while reading this.when suddenly angkut become the main topic & problem.haha.
sbaek umah saffy dekat ngan kampus & hospital.huu.still.klu nek angkut mmg sangat berkira oke ngan bapak supir tu.ble byr kurang,dy hon mcm kte jahat sgt.makanya sentiasa sediakan wang kecil before nek angkut.
nice pics of the purse btw ;)

Bil said...

angkut dkt surabaya brp ribu?
i dh suke kumpul duit kecik, bile nampak syilling terus kluar simbol2 $$$ dkt mate! mcm tengok harta karun plak. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...